Hvilke hverdagssituasjoner plager folk som lever med astma mest?

Astma påvirker luftveiene i lungene slik at de til tider blir betent og innsnevret, noe som gjør det vanskeligere for luft å strømme ut av luftveiene når man puster. Personer som lever med de mer alvorlige typene astma lider ofte av hoste, hvesing og pustevansker.

Vi spurte folk som lever med astma hvilke hverdagssituasjoner som plager dem mest på grunn av sykdommen deres. Over 4 000 mennesker over hele Norden svarte!

Den dagligdagse situasjonen som ble kåret til den mest urovekkende var å ikke kunne gjøre "normale" hverdagslige ting som å ta trappene eller løpe til bussen uten å få et astmaanfall eller å bli andpusten. Den nest høyest rangerte hverdagssituasjonen var å unngå å drive med sport på grunn av pustevansker når man er fysisk aktiv.

Disse svarene viser nok en gang hvor fysisk begrenset mange mennesker med astma kan føle seg. For de fleste med astma er det å ikke kunne drive med sport én ting, men det å ikke kunne gjøre ting som for andre kan virke helt normalt, som å løpe for å rekke bussen, kan være ekstra frustrerende.

I forbindelse med Verdens astmadag 2. mai ønsker vi å øke bevisstheten rundt denne velkjente, men kanskje noen ganger undervurderte sykdommen. Basert på undersøkelsesresultatene har vi laget korte videosnutter av de hverdagssituasjonene som har fått flest stemmer, som vil gå på sosiale medier i hele mai. Vår oppfordring til handling er enkel: Hvis du lever med astma og finner ut at disse hverdagssituasjonene har en dårlig innvirkning på livet ditt – få hjelp fra helsepersonell for å få kontroll over astmaen din!