"Enten hjelper du deg selv, eller så hjelper du i alle fall andre. Din innsats er verdifull." – Oskar, 35, om å delta i en klinisk studie

Kliniske studier er en avgjørende del av forskningen for å utvikle nye medisiner. De gir pasientene mulighet til å teste ut nye behandlinger, samtidig som de øker kompetansen i helsevesenet. Flertallet av de kliniske studiene utført i Norge er kommersielt sponset av farmasøytiske forskningsbedrifter.

Som en forskningsbasert bedrift brenner vi for vitenskapelig fremgang, og forskningen vi gjennomfører i dag kan gi nye behandlinger og forebygge sykdommer i morgen.

Hvordan er det å delta i en klinisk studie? Vi snakket med Oskar (35) om hans opplevelser.

«Jeg har levd med sykdommen min så lenge jeg kan huske, og den har alltid vært en del av meg. Mot slutten av 2018 var jeg verre enn noen gang. Det var så ille at jeg måtte sykemelde meg fra jobben. Etter noen besøk på sykehus hvor de tradisjonelle preparatene ikke klarte å lindre symptomene mine, ble jeg kontaktet av en lege fra Karolinska. Hun spurte om jeg var interessert i å delta i en legemiddelstudie, sier Oskar.

Noen kan stille seg tvilende til å delta i en studie fordi det føles ubehagelig å få et preparat som ennå ikke er godkjent. Oskar ser imidlertid kun fordeler ved å delta i en legemiddelstudie.

«Mange som blir spurt av helsevesenet har allerede prøvd mange forskjellige eksisterende behandlinger og har mye å tjene på å delta. Selv om du selv ikke ville blitt bedre, hjelper din deltakelse de som gjennomfører studien til å få ny kunnskap om sykdommen og behandlingen, som i fremtiden vil hjelpe andre med samme sykdom. Din innsats er verdifull, selv om akkurat dette preparatet ikke vil fungere for deg.»

Oskar ble også overrasket over hvor godt han ble tatt vare på mens han deltok i studien.

"Det som overrasket meg var hvor godt jeg ble ivaretatt, både fysisk med tanke på forskjellige tester, og psykisk. Det var veldig tydelig at mitt velvære var høyeste prioritet og at jeg kunne stoppe studiet når jeg ville.»

I dag er Oskar fortsatt ikke helt fri for symptomene, men de er på et slikt nivå at de ikke lenger hindrer eller forstyrrer ham i hverdagen.

«Jeg vil absolutt oppfordre andre til å benytte anledningen hvis de får tilbud om å ta del i en klinisk studie», avslutter Oskar.

Finn kliniske studier

Hvis du er interessert i å delta i en studie, kan du se hvilke kliniske legemiddelstudier de forskningsbaserte farmasøytiske bedriftene gjennomfører på nettsiden www.clinicaltrials.gov