Hvilke hverdagssituasjoner plager folk som lever med nesepolypper mest?

Kronisk bihulebetennelse (kronisk rhinosinusitt) med nesepolypper, forkortet "CRSwNP" på engelsk, er en kronisk sykdom i de øvre luftveiene som blokkerer bihulene og nesegangene. Det kan føre til vedvarende pustevansker, tett og rennende nese, redusert eller tap av lukte- og smakssans, og smerter eller pressende ubehag i hode og ansikt.

Vi spurte folk som lever med nesepolypper (NP) hvilke hverdagssituasjoner som plager dem mest på grunn av sykdommen deres. Nesten 700 personer over hele Norden svarte, og hvis du ikke vet så mye om denne sykdommen, kan resultatene være overraskende!

Hverdagssituasjonen som ble kåret til den mest urovekkende var å ikke kunne utføre daglige aktiviteter på grunn av dårlig søvn. Hvorfor sover ikke folk med NP godt? Det andre kanskje bare opplever ved influensa og forkjølelse, lever mange som har NP med permanent; å ikke kunne puste fra nesen, noe som kan føre til dårlig søvnkvalitet.

Den nest høyest rangerte hverdagssituasjonen etter dårlig søvn var en konstant dryppende nese. Dette kan føre til lav selvtillit, men mange bekymrer seg også for at folk tror de er syke eller smittsomme.

På dagen for bevissthet rundt Kronisk rhinosinusitt med nesepolypper (CRSwNP) 20. april, ønsker vi å rette fokuset mot denne relativt ukjente, men ganske vanlige og svært utfordrende sykdommen. Basert på undersøkelsesresultatene har vi laget en kort videosnutt av hverdagssituasjonen som har fått flest stemmer, som vil gå på sosiale medier i hele april. Vår oppfordring til handling er enkel: Hvis du lever med NP og finner ut at disse hverdagssituasjonene har en dårlig innvirkning på livet ditt – få hjelp fra helsepersonell for å få kontroll over sykdommen din!

Kronisk bihulebetennelse med nesepolypper