Hvilke hverdagssituasjoner er mest plagsomme for mennesker som lever med atopisk dermatitt?

Atopisk dermatitt er en kronisk inflammatorisk hudsykdom og personer som lever med de mer alvorlige formene, lider ofte av intens kløe, tørr blødende hud med sprekker, sammen med økt risiko for hudinfeksjoner. Mange mennesker med atopisk dermatitt lider også av andre atopiske sykdommer, som astma.

Vi spurte folk som lever med atopisk dermatitt hvilke hverdagssituasjoner som plager dem mest på grunn av sykdommen deres. Nesten 4 000 mennesker over hele Norden svarte!

Den hverdagslige situasjonen som ble kåret til den mest urovekkende var å bruke kremer og mykgjøringsmidler flere ganger om dagen, noe som tar mye tid og gjør det ubehagelig å kle på seg på grunn av klisset. Dette er et aspekt ved å leve med atopisk dermatitt som mange kanskje ikke tenker over, men som helt klart har stor innvirkning på hverdagen til mennesker som lever med sykdommen.

Den nest høyest rangerte hverdagssituasjonen var å ikke kunne utføre daglige aktiviteter på grunn av dårlig søvn. Hvorfor sover personer med atopisk dermatitt dårlig? Den intense og vedvarende kløen, ofte beskrevet som å ha tusenvis av myggstikk, kan ha en svært dårlig innvirkning på søvnkvaliteten.

Den tredje høyest rangerte hverdagssituasjonen var å vegre seg for å delta i sosiale aktiviteter på grunn av hvordan ens utslett ser ut, noe som påvirker selvtilliten. Synlige utslett i ansikt, på hender eller andre utsatte steder fører ofte til at personer som lever med atopisk dermatitt føler seg ukomfortable i offentligheten på grunn av hvordan de ser ut.

Til Verdensdagen for Atopisk Dermatitt den 14. september ønsker vi å øke bevisstheten rundt denne relativt vanlige og hemmende sykdommen. Basert på undersøkelsesresultatene har vi laget korte videosnutter av de hverdagssituasjonene som har fått flest stemmer, som vil vises på sosiale medier i hele september. Vår oppfordring til handling er enkel: Hvis du lever med atopisk dermatitt og finner ut at disse hverdagssituasjonene har en dårlig innvirkning på livet ditt – få hjelp fra helsepersonell for å få kontroll over sykdommen din!

Videoene vil sendes i sosiale medier gjennom september måned og vil lenke til vår ADCT-test: Test eksemet ditt | Atopiker.no fra Sanofi Genzyme