Verdens astmadag: utfordrer astmapasienter til å leve et mer innholdsrikt liv

Astma er en kronisk tilstand som påvirker luftveiene. Tilstanden forårsakes av et overaktivt immunsystem, noe som kan skape inflammasjon i luftveiene, føre til at de smalner og gjør det vanskeligere å puste. Hos 50–70 % av personer med astma kalles denne inflammasjonen type 2-inflammasjon.

For mange mennesker som lever med astma, forstyrrer sykdommen også hverdagen – både stort og smått. Sykdommen kan være tyngende, enten det betyr å ikke kunne løpe opp trappene når du har det travelt, ikke kunne drive med lidenskapen din innen sport eller leve med en konstant frykt for et astmaanfall.

Astma som ikke er under kontroll, altså at den fortsatt legger begrensninger på hverdagslivet, er også kjent som ukontrollert astma. Det mange pasienter ikke vet er at man i mange tilfeller kan få astma under kontroll ved hjelp av en spesialist og en individuell behandlingsplan.

På Verdens astmadag lanserer vi kampanjen «Luftige fakta om astma». Kampanjen er bygget på en kviss som er skapt for å utfordre folk som lever med astma til å vurdere om de virkelig har astmaen sin under kontroll. Der tar vi for oss vanlige misforståelser om astma i håp om å inspirere og styrke pasienter til å leve et fullverdig liv med færre begrensninger.

asthma-day

Airless facts on asthma

«Airless facts on asthma» er en kviss som er skapt spesifikt for å avlive utbredte myter og hjelpe folk som lever med astma, til å revurdere om astmaen deres virkelig er under kontroll, eller om den setter unødvendige begrensninger i livene deres.

Referanser

1. Atopiker.no: Astma. Available at: https://www.atopiker.no/astma (Accessed April 6th, 2022).
2. Busse W et al. Understanding the key issues in the treatment of uncontrolled persistent asthma with type 2 inflammation. Eur Respir J. 2021;58(2):2003393.